Miks me tunneme kevadväsimust ja kuidas seda leevendada?

Blogi lõpust leiad ka sooduskoodi, et kevadväsimuse kadumisele kaasa aidata

Kevadväsimus- miks see tuleb ja kuidas üle saada
Mis on kevadväsimus?

Meditsiiniliselt pole tegelikult sellist diagnoosi olemas nagu kevadväsimus. Kuigi paljud meist tunnevad, et kevade tulekul on vähem energiat ning motivatsioon on langenud. See on tegelikult normaalne. 

Mis põhjustab kevadväsimust? 

Tegelikult on see mitme teguri kokkulangevus ning puudub üks konkreetne põhjus. Samuti sõltub see ka inimesest endast, mõni tunneb väsimust rohkem, teine vähem.

 

 

Meie toome välja 3 enim levinud põhjust, miks kevadväsimus tekib. 

Miks me tunneme kevadväsimust ja kuidas seda leevendada? Borealis Untitled design

1. Vitamiini puudus

Talveperioodil süüakse tihtipeale vähem vitamiinirohkeid köögi-, juur-, ja puuvilju. Rohkem süüakse aga töödeldud- ja rämpstoitu. Selle tõttu langeb kehas C-vitamiini tase. 

Päikesevalgust on talvekuudel samuti vähe ning selle tõttu langeb kehas ka D-vitamiini tase. Tublid on need, kes talve ajal vitamiine lisaks võtavad.

 

2. Melatoniini ja serotoniini tasakaalutus

Melatoniin ja serotoniin on  hormoonid meie kehas. Melatoniin on niiöelda “unehormoon” ja serotoniin on meie “õnnehormoon”. Serotoniini tase meie organismis hakkab tõusma kui õues läheb valgemaks. Kevadel, kui hakkame nautima pikemaid päevi, hakkab serotoniini tase tõusma. Kehas tekib nö üleminekufaas, rohkem serotoniini ja vähem melatoniini, mis tekitab kevadväsimust, sest keha pole sellega harjunud.

 

3. Õhurõhu ja temperatuuri muutus

Kevad toob kaasa üha soojemad ilmad ning meie keha vajab aega, et harjuda nii ilmade, kui ka madalama õhurõhuga. 

Kuidas siis kevadväsimusest üle saada? 

Anna kehale puhkust!

Taga endale piisavalt kauakestev ja kvaliteetne ööuni, et pikematele päevadele vastu pidada. Hoia meeles, et 2-3h enne uinumist tasuks hoiduda söömisest ja füüsilisest aktiivsusest. Parema unekvaliteedi tagamiseks võid endale tekitada unerežiimi. Mine voodisse juba 21-22 ajal. Loe raamatut, kuula muusikat või mediteeri- aita enda keha uneks ette valmistada. Samuti veendu, et igaöine uni oleks vähemalt 8h ning kevadväsimusega on soovitav isegi rohkem. 

Kui sul on kombeks uneaega vältida, siis kevad on hea aeg ka voodipesu või teki välja vahetamiseks. Uue ja pehme voodipesuga on magamine kutsuvam. 

Miks me tunneme kevadväsimust ja kuidas seda leevendada? Borealis Untitled design 3

Lõõgastu

Võta enda jaoks aega ja lase endal lõõgastuda. Mediteeri, võta massaaž, puhka kodus või tegele hoopis käsitööga ja loe raamatut. Ka meele rahustamine aitab kehal lõõgastuda. 

Kindlasti hellita end- võimalusel käi juuksuris, nöohoolduses või maniküüris/pediküüris. Kõike seda saab ka tegelikult ise kodus teha. Nii vabaned talve meeleolust ja saad särada koos kevadilmadega. 

Täienda vitamiini varusid

Eelnevalt rääkisime, et talvise toitumisega jääb meie organism paljudest vitamiinidest ilma. Eriti oluline on uuesti tagada C-vitamiini varud, sest see aitab meil leevendada stressi ja tugevdada immuunsust. Kevadtuuled on tihti salapärased ning ootamatud külmetushaigused on kiired tulema. C-vitamiin aitab kehal olla tugevam ja samuti tõstab meie keskendumisvõimet, et tööl/koolis oleks toimetusi lihtsam teha. Olulist rolli mängib ka D-vitamiin, kuid seda tuleks juba hakata võtma talvekuude perioodil. Millist vitamiini Sinu keha kõige rohkem vajab, aitab välja selgitada apteeker. 

Sport ja füüsiline aktiivsus 

Peale tööd tuleks nautida juba valgemaid õhtuid ning teha rohkem sporti õues. Kuna kevadkuudele järgneb suvi, siis on viimane aeg panna paika eesmärgid ning nende poole liikuda. Lisaks väsitab füüsiline aktiivsus organismi. Tänu sellele kasvab energiatase ning eelpool mainitud kvaliteetne uni on samuti paremini saavutatav. 

 

Vaadake toitumine üle

Söö võimalikult palju puu- ja juurvilju, C-vitamiini saamiseks soovitatakse süüa tsitruselisi, kiivit, marju ja näiteks ka paprikat. 

Väga soovitatud on ka kodumaised köögiviljad, näiteks: peet, naeris, porgand, kapsas ja sibul. Need on köögiviljad, mis säilitavad vitamiinivarusid terve talve jooksul. 

Lisaks toitumisele tuleks juua palju vett, proovige ka hoiduda kohvist ja alkoholist. 

Arvatakse, et regulaarne rohelise tee joomine võib samuti kevadväsimust ennetada ja leevendada. 

 

Kokkuvõte: 

 

Pidage meeles vitamiini varusid täiendada, toituge tervislikult, andke oma kehale puhkust, lõõgastuge ja tegelege spordiga. Kui kõiki nippe meeles hoiate ja organismile aega annate, peaks kevadine energia varsti tulema! 

Selleks, et aidata kaasa kevadisele lõõgastusele, kehtib kuni 26.04 meie e-poes sooduskood.

Koodiga “KEVAD” on kõik SKG massaažiseadmed tavahinnast -10%

Tooted leiad siit!

 

PS! Kui väsimus on pidev ja kauakestev ning emotsioonid on samuti kõikuvad, siis soovitame pöörduda enda perearsti juurde. Kevadväsimust ei tohi segi ajada kroonilise väsimuse või tervisehäiretega.

Massaažipüstol – Sinu isiklik massöör igal ajal ja igal pool

 

 

Viimaste aastate jooksul on massaažipüstolid kogunud populaarsust ning igaühel on vist sõber, kes massaažipüstolit kiidab või omab. Lisaks sõprade kodudele on massaažipüstolid jõudnud nii spordipoodidesse, kui ka suuremate toidupoodide lettidele. 

Aga miks massaažipüstol nii populaarne on? Ja kas sellest on ka kasu?

Massaažipüstol on mugav ja kerge abivahend nii füsioterapeudile kui ka kodu kasutajale. See on käepärane vahend, mida saad lihtsalt kaasas kanda ja mis asendab massaaži või füsioterapeuti. Olenevalt massaažipüstoli suurusest, saad sa selle lihtsasti panna kotti või kohvrisse ning trenni või suusareisile kaasa võtta. Lihtsalt öeldes, on massaažipüstol lihasvalu leevendamiseks ja vereringe parandamiseks. Püstoli kasutamine kiirendab lihaste taastumist ja vähendab seeläbi ka vigastuste riski. 

Massaažipüstol – Sinu isiklik massöör igal ajal ja igal pool Borealis Massage guns 1 1Kas massaažipüstol või massöör?

Massaažipüstolit nimetatakse ka löökravi seadmeks, sest püstol kasutab kõrgsageduslikke vibratsioone, mis tungivad sügavale lihastesse. Pakkudes seeläbi sügavamat ja tõhusamat leevendust lihaspingetele ja valule. 

Loomulikult pakub palju lõõgastust ka massööri juures käimine ja inimkäte massaaži ei asenda ükski masin.

Aga kui tihti on meil aega ja raha, et jõuda professionaalse massööri juurde? 

Isetehtav või partneri poolt tehtav massaaž on ka mõnus, kuid see ei pruugi jõuda sügavale lihastesse. Just selliste aspektide tõttu on massaažipüstoli olemasolu väga kasulik. Saad ilma suurema vaevata masseerida kogu oma keha ning seda kindlusega, et massaaž jõuab sügavale lihaskudedesse. 

 

Kuidas massaažipüstolit endale valida?

Igas poes on erinevad massaažipüstolid, seda nii välimuse kui sisemuse poolest, aga kuidas siis valida? 

  1. Amplituud määratleb massaažipüstoli otsiku maksimaalse liikumisulatuse vibratsiooni ajal. See on oluline, sest suurem amplituud võimaldab massaažipüstolil tungida sügavamale kudedesse, pakkudes intensiivsemat ja sügavamat massaaži, mis on kasulik süvamassaaži vajaduste korral. Parim massaažipüstol pakub võimalust reguleerida vibratsiooni jõudu ja kiirust, et intensiivsust soovi korral kohandada.
  2. RPM (pöörded minutis)– See näitaja kajastab, kui tihti massaažipüstoli pea teeb liigutusi minutis. Suurem RPM tähendab intensiivsemat massaaži. Erinevad RPM-tasemed sobivad erinevateks massaažitüüpideks: kiiremad pöörded soojendusmassaažiks ja aeglasemad, sügavamad pöörded pingete ja valu leevendamiseks.
  3. Müratase- Massaažipüstoli müratase on oluline, eriti kui seadet kasutatakse vaikses keskkonnas. Mõned mudelid, nagu Theraguni massaažipüstolid, kasutavad tehnoloogiat, mis vähendab mürataset, säilitades samal ajal seadme tõhususe.
  4. Aku kestvus- Kuna massaažipüstolid on tavaliselt akutoitel, on aku eluiga oluline. Pikem aku kestvus tagab, et seadet saab kasutada pikemalt ilma laadimiseta, mis on eriti oluline sagedase kasutamise või kaasaskantavuse korral.
  5. Massaažipüstoli disain ja kaal- Disain ja kaal mõjutavad seadme kasutamise mugavust ja efektiivsust. Kergemad mudelid võivad olla mugavamad pikemaajalisel kasutamisel, samas kui raskemad mudelid võivad pakkuda intensiivsemat massaaži.
  6. Saadaolevad otsikud- Massaažipüstoliga kaasas olevate otsikute mitmekesisus on tähtis. Erinevad otsikud sobivad erinevatele kehaosadele ja massaaži tüüpidele, seega on mitmekesine valik kasulik erinevate vajaduste rahuldamiseks. Lisaks otsiku kujule on oluline ka selle materjal. Näiteks pehmest materjalist otsikud sobivad õrnaks ja rahustavaks massaažiks, samas kui kõvemast materjalist otsikud pakkuvad tugevamat, kuid siiski lõõgastavat massaaži. 

Massaažipüstol Aront

 

Massaažipüstoli kasud

  • Soodustab vereringlust, mis varustab lihaseid hapniku ja toitainetega
  • Kiirendab lihaste taastumist peale treeningut või võistlust
  • Venitab ja lõdvestab lihaseid ning parandab seeläbi nende liikuvust
  • Vähendab märkimisväärselt hilisemat lihaste valulikkust 
  • Süvakoemassaaž aitab samuti tasakaalustada hormoone ja parandab tuju 
  • Vähendab kortisooli (stressihormoon) taset
  • Vabastab kehas endorfiine, tulemuseks oled õnnelikum ja lõdvestunum

 

Kas massaažipüstolil on ka miinuseid? 

Igal heal asjal on ka mõned miinused, aga püstoli puhul sõltub kõik kasutajast endast. 

  • Kasutamise oskused on olulised – Massaažipüstol on vaid nii tõhus, kui on selle kasutaja. Valesti kasutades võite endale kahju teha või ei pruugi saavutada soovitud tulemusi. Oluline on tutvuda seadme kasutusjuhendiga ja järgida seda.
  • Risk haigusseisundite halvenemiseks – Massaažipüstolit ei tohiks kasutada teatud vigastuste puhul nagu nihestused, luumurrud või tugevad tursed. Samuti võivad kroonilised terviseprobleemid nagu hüpertensioon, veenilaiendid ja reumatoidartriit massaažipüstoli kasutamisel halveneda. Enne seadme kasutamist pidage nõu oma arstiga.
  • Mõned mudelid võivad olla rasked ja suured – Tõepoolest, mõned massaažipüstolid võivad olla suured ja rasked, muutes nende kasutamise keerukaks. Kuid turul on ka kergemaid ja kompaktsemaid mudeleid. Kui suuremad massaažipüstolid tunduvad koormavad, on alternatiivina saadaval ka väiksemad mudelid.

 

Mis arvad, kas massaažipüstol võiks olla sobiv abivahend ka sulle? 

Tutvu Borealise massaažipüstolite valikuga siin

PS! Kui sul on küsimusi või ei tea millist valida, siis võta meiega julgelt ühendust ning me aitame Sind!

Sport ja Vaimne Tervis: intervjuu Donatas Narmontiga

 

Seekordse blogipostituse raames tegime tutvust spordimaailmas tuntud mehe, Donatas Narmontiga.

Donatas on olnud terve elu pühendunud jooksja ning ka Eesti meister, mille tõttu on tema nimi jooksu fännidele kindlasti teada. Kuid tema panus spordimaailma ei piirdu vaid isiklike saavutustega. Sportimisele lisaks on Donatas ka ajakirjade “Tennis” ja “Jooksja” väljaandja ja peatoimetaja. Samuti kuuleb tema nõuandeid ning arutelu podcastis “jooksuminutid”. 

Donatas Narmont
Autor: Indrek Mänd

 

Milline spordiala on Sinu lemmik ja millise alaga Sa kõige sagedamini tegeled? 

Ikka jooksmisega, see on mulle kõige lähedasem ala. Jooksmises on minu jaoks selline eriline võlu. Kui mind iseloomustada, siis üks sõna peaks kindlasti olema jooksumees!

Aga miks jooksmine?

Ma olen lapsest saati jooksmisega tegelenud ja tulnud ka eesti meistriks. Jooksmisest ma tean praktiliselt kõike ja hea on harrastada sellist ala, kus sa oled koguaeg sees olnud ja mida sa tõeliselt tead ja naudid. Kuigi jooksmine väga paljudele ei sobi, tunnen mina, et see spordiala on täpselt minu jaoks. Lisaks jooksmisele käin jõusaalis, mängin palju ka tennist ja suvel golfi.

Mis on kõige põnevam/väljakutsuvam spordiala mida Sa proovinud oled?

Golf. Kunagi ei tea mis löök sul välja võib tulla. Võrreldes nendega, kes käivad golfi väljakul tihti ning tunnevad iga löögi ja golfikepi nüanssi, pean end ikkagi diletandiks ja algajaks. Ometi olen ma võitnud mitu võistlust golfi turniiridel ja vähemalt 3 või 4 korda olen võitnud, sest on õnne olnud ja olen leidnud sobiva löögiviisi. Sellel suvel võitsin võistluse kus minu golfi pall oli 57cm august. 

See teebki golfi nii põnevaks, et vabalt võid tegelikult ühel päeval teha parema tulemuse kui Tiger Woods.

 

Kas oled märganud, et sport ja füüsiline aktiivsus mõjutavad Sinu vaimset tervist?

Omast kogemusest olen märganud, et kui sporti ei tee, siis kaob produktiivsus ja vaimne teravus.      Minu töö ei ole rutiinne, vaid ma pean olema alati väga fokusseeritud, keskendunud ja jälgima operatiivset sündmuste käiku. Seda nii spordivõistlustel, ajakirjanduses või võistluste korraldamisel. Kui ma sporti ei tee, siis fookus ja teravus kaob ja ma hakkan ka rohkem väsima. Nädal aega spordiga mitte tegelemist on täielik katastroof. Poole nädala pealt ei ole enam vormis, pea läheb paksuks ja ei maga hästi. Tööks vajaliku positiivse tooni hoidmine muutub väga raskeks. 

Tihtipeale kui oled sellisesse seisu end lasknud, hakkab see veerema nagu lumepall. Jätad trenni ära, sest arvad et oled väsinud ja lähed homme, aga homme oled veel väsinum. Tegelikult see “väsimus” on petlik tunne. Sa ei ole füüsiliselt väsinud, vaid vaimselt ja automaatselt tulevad mingid blokaatorid ette. See on põhjus miks paljud inimesed on hädas ühe või teise tervise probleemiga. Sellistel hetkedel pead tahtejõuga end kokku võtma ja välja minema. Peale seda tunned, et oled teinud restardi oma kehale ja vaimule. Tihtipeale veel imestad, et kuidas ma võisin teisiti mõelda. Keha peab kuulama ja ennast usaldama. Kui tunned, et joosta ei jõua ja täna tahad hoopis kõndida, siis kõnni. Aga proovi kõndida kiiremas tempos või kõnni pikem ring. 

“Füüsiline aktiivsus on kõige olulisem võtmesõna üldse vaimse tervise puhul. Ma ei näe siia midagi kõrvale panna.”

Donatas Narmont

Milliseid positiivseid tundeid sportimine tekitab Sinus? 

Positiivne emotsioon tekib ikkagi eesmärkide saavutamisel. Mina olen sellist tüüpi treenija kellel peavad ikkagi mingid eesmärgid olema. Kas siis ajalised, pulsilised, kilometraaž või muud sellist. Eesmärgid ei pea olema suure ajaplaani lõikes, vaid võid ka võtta igaks treeninguks uue eesmärgi. Näiteks: täna proovin joosta nii, et keskmine pulsi näitaja oleks 156. 

Spordi tegemine annab positiivse vaatenurga kõikidele asjadele. Need probleemid millele sa mõtled enne jooksma minnes, saavad sportimise ajal uue dimensiooni. Kõik on tegelikult täpselt nii hull kui me ise mõtleme. Sportimise ajal on ka oluline kellega koos sa sporti teed. Alati peaks valima inimesed, kes on positiivsed ja mõjuvad sulle hästi. 

 

Ajakirjade peatoimetaja, väljaandja ja aktiivne sportlane. Kuidas Sa leiad kõikide eluvaldkondade vahel tasakaalu? 

Ega ei leiagi alati, see ei ole lihtne ja aega jääb väheks, et seda kõike alati võrdselt ära paigutada. Räägitakse küll, et jäta asju ära ja ära võta kõike enda õlule, aga mida aeg edasi seda paremini sa õpid seda vahekorda tunnetama. Et kas teed liiga palju tööd või saad aru, et oled nii väsinud ja ei jõuagi midagi teha. Sport kui liikumine on must. Sa pead oma tervise korras hoidma, sest kõigel muul ei ole muidu mõtet. Ükskõik kui raske aeg sul on või mis mured on, sa ei tohi teatud asju tegemata jätta või käest ära lasta. Pead ikkagi sporti tegema, puhkama ja liikuma. Hillary Clinton ütles, et kui on rasked ajad, siis tuleb oma baasasju ikkagi edasi teha ja siis muud asjad muutuvad ka.

Oluline on vahekordade leidmine ja kindlad prioriteedid. Esiteks tervis ja sport, teiseks lapsed ja kolmandaks sina ise. Ükskõik kui kiire on, aeg tuleb maha võtta ja tuleb olla üksi, et mõelda asjade üle. Kui sa ei jõua võtta aega endale, siis kaotad kontrolli kogu kulgemise üle. Mina näiteks teen sauna ja olen täiesti üksi seal paar tundi. Käin laval, mõtlen kõik oma asjad läbi ja lõpuks kõik settivad omale kohale. Leiad asjadele seosed ja saad aru mida sa pead tegema ja mida mitte.

“Tegelikult aega on kui sisemiselt on kõik korrastatud ja elu valdkonnad on paigas”

 

Infrapunamatt, tee tervislikuma eluni

 

Kujutle, et sul on võimalus luua oma väike saun, mis on kaasaskantav, mahub igale poole ja on Sinu tervisele kasulik. See ei ole unistus, vaid reaalsus! Infrapunamatt on kompaktne seade, mis toob tervendava infrapunasauna kogemuse otse sinu koju. Kas sa oled juba tuttav infrapunamatiga või kuuled sellest esmakordselt? Selgitame põhjalikult lahti, kuidas infrapunamatti kasutada, kuidas see on tervisele kasulik ning mida meeles pidada. 

Sten Aru kogemuslugu triatloniga

Kui kaua ironmaniks treeninud oled ja kas oled ka vara Ironmanil osalenud? 

IRONMAN Tallinnaks hakkasin treenima 1. novembril 2022 aastal. Alustuseks sai käidud koos treeneriga spordiarsti juures ning hiljem panime paika treeningplaani. 2021 aastal osalesin IRONMAN 70.3 Tallinnas. Pärast esimest võistlust võtsime plaani osaleda ka täispikal IRONMAN Tallinnal,  kuid 2022. aasta suvel läksin uuesti põlvega operatsioonile, ja samal aasta lkahjuks seda enam ette võtta ei saanud. 

Kust  leiad motivatsiooni järjepidevaks treenimiseks? Sten Aru

Sel hooajal, kui IRONMAN Tallinna projekt sai paika pandud, teadsin, et tahan asja teha suurema eesmärgi nimel. Sealt saigi alguse meie koostöö Eesti Vähiliiduga, et koguda raha nende annetustelefonidele. 

Suurt motivatsiooni annabki mõte, et teen seda oma Ema ja Vanaisa nimel, kelle vähk minult võttis – see annab jõudu juurde igal raskel hetkel. Muidugi pingutan ka enda tervise nimel.

2020. aasta triatloni hooaeg andis väga suure positiivse tõuke vaimsele tervisele ning sel hooajal olen saanud ka end füüsiliselt palju paremasse vormi.

Alates 1. novembrist 2022 olen kaotanud 22kg…

ning tunnen end palju paremini enda kehas. Kindlasti tahan olla ka varsti sündivale Pojale terve, sportlik ja hea eeskuju. Väga palju annab jõudu minu suur tugigrupp perekonna, sõprade, toetajate ning ka inimeste näol, kes mulle kaasa elavad nii sotsiaalmeedia kaudu kui ka raja ääres.

Nende inimeste seas on ka minu treener/sõber Marti Alt, kes motiveerib alati rohkem pingutama! 

Millised on olnud Sinu isiklikud suuremad võidud ja saavutused? 

Kui spordimaailmast vaadata, siis enda suurimaks saavutuseks võistlejana peaksin noorena saavutatud Kimura Shukokai Karate Euroopa meistrivõistluste kahe ala kulda ja pronksi. 

Enda elus suureks saavutuseks peaksin aga treeneritööd – peale 8ndat hooaega on minu all treenitavatest noortest kasvanud väga eeskujulikud ning tublid sportlased, kes on saavutanud häid tulemusi nii suurvõistlustel kui ka väiksematel võistlustel. Olen mõistnud, et sport peab olema minu elus. See hoiab mind positiivsena, tervena ja annab jõudu saavutada järjest suuremaid võite ka eraelus. Tunnen, et olen tänu spordile väga palju inimesena kasvanud.

Millised on eesmärgid tulevasteks võistlusteks ja mis on järgmine võistlus kus osaled?

Järgmine võistlus on Triatloniakadeemiaga Maardus 22.07.2023 ja kohe peale seda jääbki üle veel oodata 05.08.2023 IRONMAN Tallinna võistlust.

Sten Aru kogemuslugu triatloniga Borealis image 67224065Minu eesmärk olla alati endast parem, kuigi mingil määral ikka on tore vaadata ja jälgida kuidas eesotsa triatleedid kiireid tulemusi teevad. Eks vahetevahel tahaks võistelda ka poodiumi nimel, aga tuleb olla realistlik ja teha asja tervislikult. 

Tänaseks olen suutnud kahe jalaga maa peale jääda ja proovin olla iga võistlusega paremini valmis, et põhivõistlusel IRONMAN Tallinnal suudaksin teha endale vastavalt hea tulemuse. Kuna ma ei tee triatloni tippspordina, siis seame treeneriga eesmärke eelnevate tulemuste järgi

Kui tihti treenid ja kas Sul on ka spetsiaalne toitumiskava, kus jälgid näiteks valgu sisaldust vōi kcal? 

Treeningtsükli algusest novembrist saati on olnud 2+1 loogika. See tähendab, et tuleb teha kaks nädalat igapäevast raskemat treeningut ning kolmas nädal ühe puhkepäevaga ja kergemate treeningutega.

Kui toitumisest rääkida, siis see on minu puhul kõige nõrgem koht. Teoorias võin selles tugev ja teadlik olla, aga praktikas suhteliselt laisk –  kindlat toitumiskava mul pole. Proovin tegutseda vastavalt treeningkava järgi ja tarbida mõõdukalt kõike, et ei laseks isudel end hulluks ajada ja samas, et ei tarbiks ka liigselt üle.

Toitu ma ei kaalu ja kaloreid ei loe, kuid kui tõsisemalt kaalu langetasin, jälgisin ka hoolikamalt, mida sõin jättes ära erinevad näksimised ja maiustused. Kuna triatlonis on treeningkoormus piisav ja kulutan palju ära, siis võistlusperioodil ei tohiks ka suures defitsiidis olla ja võib natuke rohkem endale lubada. Kindlasti tuleb tarbida vitamiine!

Kuidas treeningutest ja vōistlustest taastud? 

Mul ei ole eraldi taastumiseks plaani. Ainus asi, millega tegelen peale treeninguid ja võistluseid on lihashooldus, mis koosneb venitustest ning massaažipüstoliga lihaste masseerimisest. Lisaks proovin ka teatud aja tagant spordimassaaži jõuda. Talvel ja ka praegustel pikematel jooksudel käin näiteks järves lihaseid jahutamas.

Kas on abiks ka mõned seadmed (massaažipüstol, sporditeibid vms) ja kui on, siis kuidas need kaasa aitavad?

Abiks on massaažipüstol, mis minu arvates on üks suurimaid sõpru sportlastele, kes viitsivad oma lihastega tegeleda ja keha taastada. Väga hea vahend koduseks kasutamiseks.

Eriti mugav on muidugi alles loosist võidetud Borealise massaažipüstol Pro, mis on pea igapäevases kasutuses nii minul kui ka abikaasal. Enne põlveoperatsiooni kasutasin piirkonnas ka kinesiotepi, kuid hetkel seda rohkem vaja läinud pole. 

Veidi vähem kui nädal tagasi andsime Sulle Aerify kompressioonpüksid. Kas nende kasutamine on toonud lubatud kasu?

Sten Aru kogemuslugu triatloniga Borealis image 50397185Oi Te ei kujuta ettegi! Esmalt oli suur kasu nendest peale Triatloniakadeemia Otepää triatloni, mistõttu sain järgmisest päevast hakata kohe jõudsalt edasi treenima. 

Peale umbes 123km rattatrenni sai samuti pükse kasutatud ning jalad olid järgmisel päeval nagu uued. Lisaks nendele suurematele pingutustele on Aerify pükste kasutamine olnud tegelikult osa minu iga õhtusest rutiinist. Mina kui talvine karastaja olen harjunud lihaseid taastama tegelikult külmaga, mistõttu on see ainus, element millest pükste puhul puudust tunnen.

Anna palun kolm soovitust/nippi enda kogemusest, mida oleksid soovinud juba varem teada. 

  1. Ei tasu ennast teistega võrrelda, vaid iseendaga. Proovi olla parem kui Sa olid kuu aega tagasi. See ei tähenda, et ei peaks ja võiks olla eeskujusid/iidoleid keda järgida.

  2. Tuleb endaga leebem olla ning mitte stressata, kui keha tahab puhata ning haigusvimm peale surub. Pigem võtta see 1-2 päeva puhkust kehale, et pärast mitte nädal või pikemalt olla rivist väljas

  3. See pole küll asi mida enne ei teadnud, kuid soovitaksin ikka – ärge hakake uue ala puhul leiutama ja katsetama! Soovitan võtta treener, kes on olemas nõuga, toetab ning oskab igale küsimusele vastuse anda. Nii jääte terveks! Soovitan kindlasti oma treenerit Marti Alti!

 

Tutvu Borealise Aerify toodetega SIIN. Meil on ka külmutavad püksid olemas!

Meist

Aastal 2007 said Austrias Ramsaus toimunud spordilaagris kokku toonane Eesti suusakoondise füsioterapeut Lauri Rannama, suusasportlane Timo Simonlatser ja suusataja-füsioterapeut Peeter Kümmel. “Lauri pöördus meie poole ja rääkis, et talle olevat Jaapanis Sapporos toimunud suusatamise maailmakarikaetapil jäänud silma huvitavad taastusvahendid nagu massaažitoolid,” räägib Timo.

Lauri kirjeldas, kuidas oli käinud Sapporo tehnikakaubamajas, kus proovis mitmeid erinevaid massaažitoole, mis jätsid talle sügava mulje. “Need olevat olnud midagi täiesti teistsugust, mida ei Eestis ega ka mujal Euroopas keegi meist varem proovinud polnud. Lauri tõi välja argumendi, et massaažitool on ajasäästlik, mitmekülgne ja pika eluaega. Tekkis idee, et võiks neid ju Eestis testida,” meenutab Timo.

Esimese tellimusega läks sedavõrd kiireks, et ettevõtet ennast polnud loodudki, kui müügid tehti. Suure merekonteineriga saabus 3-4 erinevat mudelit, nende hulgas ka selliseid toole, mis mõeldud avalikule pinnale müntidega töötama. “Need samad massaažitoolid, mis esimese konteineriga saabusid, on osad tänaseni töös ega näita ühtegi väsimuse märki isegi pärast kümmet aastat avalikul pinnal olemist!” rõõmustab Timo. Kõige esimese koduse massaažitooli soetas endale aga Andrus Veerpalu.

Kõige esimese koduse massaažitooli soetas endale aga Andrus Veerpalu.

Et toonased asutajad olid kõik tippspordis tegevad, jäi ettevõtmine alguses spordi järel teisele kohale ja ootas pikalt õiget momenti. “Sportlase karjäär saab aga ükskord otsa ning sel hetkel andiski massaažitooliäri meile uue väljundi. Kui tervis halvemaks läks, algas põhjalik töö massaažitoolidega,” meenutab Timo. Motivatsiooni jagus kõigil kolmel küllaga. “Algselt oli ikka eesmärk investeerida raha ettevõtmisesse, mille kasulikkusesse ise usud ja millest turul puudus on,” tõdeb Lauri. Timo jaoks tundus aga asi majanduslikult põnev, sest viimaks avanes võimalus ülikoolis omandatud ettevõtlusteadmisi päriselt rakendada.

Valdkonna areng Eestis ja maailmas

Kümne aastaga on massaažitooliäri maailmas ülikiire arengu teinud. “Kui alustasime, polnud toolidel käte massaaži funktsiooni ega jalatallarullikuid. Seljamassaaži ulatus oli lühike ning rullikud liikusid seljatoes lihtsalt üles ja alla. Ent ka siis oli ta inimeste jaoks uudne ja põnev! Täna, kui uusi toole proovin, on kõik ikka niivõrd palju muutunud,” sõnab Timo. Oluline kvaliteedi muutus tuli siis, kui turule tulid esimesed L-Track toolid, mis võimaldasid rullikutel liikuda üle kaela, selja, tuhara ja reite, ja S-Track toolid, mis võimaldasid lisaks massaažile ka sügavat venitust ja vöökoha pööramist.

Pikk töö massaažitoolide valdkonnas on andnud võimaluse Eesti inimeste terviseteadlikkuse arengut kõrvalt näha ja sinna olulisel määral panustada. Ent pikk tee on selles vallas veel ka käia. “Täna ostavad toole reeglina ikkagi need inimesed, kelle tervisele on vanus, sundasendis töö või mõni õnnetus-vigastus juba jälje jätnud. See tuleb alati kliendi jutust viimaks välja, et millalgi on olnud kas seljatrauma, autoõnnetus, kaelapinged… ja see on inimese terviseteadlikkuse käivitamisel tugev impulss,” nendib Timo.

See tuleb alati kliendi jutust viimaks välja, et millalgi on olnud kas seljatrauma, autoõnnetus, kaelapinged… ja see on inimese terviseteadlikkuse käivitamisel tugev impulss.

Tänaseks on terviseteadlikkus tõusnud ja ettevõtted pakuvad üha rohkem oma töötajatele ennetavaid terviseteenuseid. “Organisatsioonid saavad aru, et terved töötajad on õnnelikud töötajad. Töötaja ise tihti ei tunne, et ta midagi ennetama peaks. Seepärast ongi väga hea, et tervisehädade ennetuse mudel Eestis läbi tööandjate areneb. Nii jõuab see suure ringiga ka kodudesse. Kui kõvasti tööd teed, läheb ühel hetkel massaaži ikka vaja,” tõdeb Timo.

Kõik Borealise hoolikalt valitud ja proovitud mudelid toodetakse Hiinas asuvas 2000 kogenud spetsialisti nõu ja abi kaasavas tehases. “Nii põnevuse kui ka turuga kursis olemise eesmärgil tellime igal aastal ka teistest Aasia riikidest pärit demomudeleid proovimiseks ja käime erinevaid tootjaid koondavatel messidel testimas. Äkki tehakse kusagil paremini? Ent isegi kui tool on toodetud Taiwanis või Lõuna-Koreas, tuleb enamik detaile ikka Hiinast- ka Euroopa kaubamärkide alt müüdavate toolide puhul,” räägib Timo.

Tagasiside ja klientide edulood

Meist Borealis unnamed

Tänaseks on Borealise massaažitoolid eestlasi nii kodudes, ettevõtetes, terviseasutustes kui ka avalikel pindadel tervendanud juba kaheksateist aastat. Peeter, Timo ja Lauri kasutavad toole loomulikult ka iseenda taastumiseks, lõõgastumiseks, aga ka osana oma klientidele pakutavast füsioteraapiast. Edulugusid leidub massaažitoolide kasutajate seas küllaga.

“Hiljuti helistas mulle tundmatu number. Tutvustas end kui vanamemme Mulgimaalt. Ja rääkis, et kui tema käib Tartus asju ajamas ja on kogu päeva jalgadel, kasutab ta alati enne kojusõitu meie bussiterminalis asuvaid massaažitoole. Lihtsalt helistaski, et rääkida, kui kasulik see temale olnud. See tekitas küll südamesse helge tunde, et meist inimestele nii palju kasu on!”